ENGLESKI SETTER
kontakt
Knjiga gostiju
info

>> Oddy >> O psima >> English Setter >> Povijest

 

 
 

Prvi setteri nastali su u Francuskoj u 16. st. križanjem španjolskog goniča i tadašnjeg francuskog pointera. Ime setter potiče od engleske riječi i znači onog koji nalazi i ukazuje na divljač. Tri pasmine engleskih dugodlakih ptičara bile su opisane i slikovno predstavljene već 1805. godine u delu "Cynographia Britannica". Predstavljeni su bili upotrebljivi psi. Među njima je engleski setter po brzini i ustrajnosti uspoređivan s kratkodlakim ptičarom - poentrom, koji ima drukčiji način traženja.

U Velikoj Britaniji poznati su još od 14. stoljeća, setteri su uvek bili cijenjeni više po svojim radnim osobinama nego svojim izgledom.
Godine 1825, Edvard Laverak počinje program selektivnog odgoja da bi stabilizirao uniforman tip ove rase. Njegov rad nastavlja Pursel Levelin koji je za cilj imao stvaranje psa koji će se u isto vrijeme dokazati kako na izložbenom tako i u radnom polju. Ova dva odgajivača se smatraju zaslužnim za stvaranje ovog elegantnog lovnog psa koji je postao poznat pod imenom Engleski setter kako u Britaniji tako i u cijelom svijetu.

 
Engleski setter

 
 
Brundo 2005