MASTIFF
kontakt
Knjiga gostiju
info

>> Oddy >> O psima >> Mastiff >> Standard

 

 
 
OPĆI IZGLED
Glava, gledana iz svih smjerova, mora biti kvadratična. Širina je vrlo poželjna i u odnosu prema ukupnoj duljini lubanje mora iznositi 2:3. Tijelo je masivno, široko, duboko, dugačko, snažno građeno i stoji na međusobno jako razdvojenim nogama. Mišići bi se trebali jasno vidjeti. Veličina je vrlo poželjna, ako je povezana s kvalitetom. Visina i supstancija su važni, pretpostavljajući da su obje značajke međusobno u proporciji.
Karakteristična obilježja: veliko, masivno, snažno, skladno građeno tijelo, kombinacija otmjenosti i srčanosti.
Karakter: miran, drag prema vlasniku, ali sposoban da ga brani.
GLAVA
Glava: glava je široka između ušiju, čelo ravno ali obilježeno borama kad je psu probuđena pažnja.
Obrve lagano podignute. Sljepoočnice i mišićje obraza dobro razvijeni. 
Lubanja lagano zaobljena s jednom brazdom koja leži između očiju i dopire sve do pola saginalnog šava.
Njuška je kratka, ispod očiju široka, jedva se sužuje prema vrhu nosa, tupa i kvadratno odrezana. Tako ona s leđima nosa stvara pravi kut od vrha nosa do donje vilice, koja mora biti široko položena.
Nos
širok, sa - gledano sprijeda - široko otvorenim nozdrvama, u profilu je nos ravan. Usne u tupom kutu, polazeći od nosnog zida, lagano obješene, tako da iz profila izgledaju uglasto. Njuška u odnosu na ukupnu duljinu lubanje 1:3 . Opseg njuške (mjeren u sredini između oka i vrha nosa) u odnosu na opseg glave (mjeren ispod ušiju) 3:5.
Oči: male, daleko razmaknute (najmanje dvije dužine oka). Boja očiju lješnjak-smeđa, što tamnija to bolje.
Uši: male, tanke, daleko razmaknute, postavljene na najvišoj točki s obje strane lubanje, nastavljajući tako stražnju liniju glave. Ravno i striktno leže na obrazima kad je pas opušten.
VRAT
Vrat: lagano presvoden, podugačak, snažan,vrh mišicav. Opseg oko 2,5 do 5 cm manji od opsega glave mjereno ispred ušiju.
Prednjica: ramena i natkoljenica lagano iskošeni. Teška i obilno mišićava. Noge ravne, jake i široko postavljene. Jake kosti. Koljena paralelna s tijelom.
TIJELO
Trup: široka, duboko položena prsa.
Rebra presvođena i dobro zaobljena. Opseg prsa otprilike 1/3 više od visine ramena. Leda široka i puna mišica, ravna i vrlo široka kod kuje, lagano zaobljena kod mužjaka. Velike slabine.
Stražnji dio: širok i mišićav s dobro razvijenim gnjatom. Skočni zglobovi široko postavljeni i ravni kod stajanja i kretanja.
Šape: velike i okrugle, prsti dobro presvodeni. Nokti cmi.
Rep: visoko postavljen, dopire do skočnog zgloba ili cak malo dulji. U korijenu širok, pri kraju se formira u vrh, u mirnom položaju ravno obješen, a u uzbuđenju stvara zavoj stvarajući prema gore usmjereni vrh. Rep pak ne smije biti preko leda.  
BOJA
Apricot, srebrna, rida, tamna, prugasta.
DLAKA
Kratka, prislonjena, ne prefina na ramenima, vratu i leđima.
GREŠKE
Svako odstupanje od zadanih točaka valja smatrati nedostatkom. Vrednovanje te greške valja mjeriti u srazmjeru s njenom velicinom.
NAPOMENA
Mužjaci moraju imati dva vidljiva, u skrotumu dobro ležeća testisa.
Mastiff

 
 
Brundo 2005