DOBERMANN
kontakt
Knjiga gostiju
info

>> Home >> O psima >> Dobermann >> Standard

 

FCI standard: N° 143 /14. 02. 1994 GB
DATUM STANDARDA : 14. 02. 1994
ZEMLJA PORIJEKLA : Germany
Klasifikacija FCI: Grupa 2 - Pinceri i šnauceri, Molosi i švicarskii pastirski psi, Sekcija 1 - Pinceri - sa radnim ispitom
 
 
OPĆI IZGLED
Dobermann je srednje veliki,jak i mišićav pas. Elegantnim linijama svog tijela,ponosnim držanjem , izraženim temperamentom i inteligencijom, zastrašujućeg izgleda odgovara slici idealnog psa.
VAŽNIJE PROPORCIJE
Tijelo dobermann-a je gotovo kvadratično posebno kod mužjaka. Duzina tijela mjerena od grudne kosti do repa ne smije da bude više od 5% veća od visine kod mužjaka i 10% kod ženke.
PONAŠANJE I TEMPERAMENT
Dobermann je prijateljski nastrojen i staložen , veoma je odan članovima svoje porodice. Voli djecu. Poželjni su srednje temperamentni i srednje oštri psi. Zahtjeva se srednji prag tolerancije i iritacije uz dobar kontakt sa vlasnikom. Dobermann uživa u radu i treba da ima dobre radne sposobnosti, hrabrost i srčanost.
Potrebno je da je samopouzdan i neustrašiv , ali u isto vrijeme prilagodljiv i dobro socijaliziran pas.
GLAVA

Lubanjska regija: Jaka i u proporcijama sa tijelom. Gledano od gore ima oblik zatupastog klina. Gledano sprijeda gornje linije glave treba da su u gotovo u istom nivou, ne treba da padaju prema ušima. Linije njuške nastavljaju se gotovo ravno na gornje linije lubanje koje padaju, blago zaobljene ka vratu. Kosti kod obrva su dobro razvijene , ali ne strše. Čeona brazda je vidljiva. Ocipitalna kost ne treba da je prenaglašena. Gledano sprijeda i odgore, glava sa strane ne smije da ima izbočine. Maleno proširenje između vilične kosti i kosti obraza mora biti u harmoniji uz cijelu duzinu glave. Mišići glave moraju biti dobro razvijeni.
Stop:
Treba da je blag , ali dobro razvijen.

Facijalna Regija

Nos: Nozdrve su dobro razvijene,vise široke nego oble,sa velikim otvorima bez vanjskih izbočina. Boja nozdrva odgovara boji dlake, kod crnih pasa je crna dok je kod braon pasa braon.
Vilice: Vilice moraju biti u dobrim proporcijama sa gornjim dijelovima glave i moraju biti dobro razvijene. Vilice treba da imaju dubinu. Usni otvor treba da je širok i da se prostire do molara. Vilica mora imati dobru širinu u gornjem i donjem sjekutičnom dijelu.
Labrnje: Trebale bi biti čvrsto pripijene uz usta i tamno pigmentisane. Braon psima je dozvoljena svijetlija boja.
Čeljust\Zubni niz\Zubi: Moćna široka gornja i donja čeljust, makazast ugriz, 42 zuba , korektno postavljena i normalne veličine.
Oći: Oko je srednje veličine,ovalno i tamno. Braon psima je dozvoljeno svjetlije oko. Zategnuti očni kapci. Očni kapci treba da su pokriveni dlakom. Nedostatak dlake oko očiju je veoma nepoželjan.
Uši: Uši visoko postavljene, uspravno nošene i kupirane u proporciji sa glavom. U zemljama gdje kupiranje nije dozvoljeno nekupirano uho je podjednako vrednovano. (Poželjna je srednja veličina uha, prednje ivice treba da su što bliže obrazima.)

VRAT
Vrat mora imati dobru dužinu i biti u proporcijama sa glavom i tijelom.
Vrat je suh i mišićav. Njegove vanjske linije se povećavaju postepeno i blago su zaobljene. Uspravno je nošen i odiše plemenitošću.
TIJELO
Greben:Trebalo bi da je naglašen, i u širini i u duzini, naročito kod mužjaka. Greben jasno određuje pad gornje linije koja se podiže od sapi ka grebenu.
Leđa:Kratka i čvrsta. Leđa i krsni dio su mišićavi i dobre širine. Ženka može da bude duža u slabinskom dijelu, jer joj je potreban prostor za smještaj štenadi.
Sapi:Treba da su u blagom padu,jedva vidljivom od kljucne kosti ka vrhu repa,isticucii dobru zaobljenost i ne treba da budu ni potpuno prave ,a ni pretjerano strme. Dobre su širine i mišićave.
Grudi: Širina i dubina grudi mora biti u pravim proporcijama u odnosu na tijelo. Dubina sa rebrima u luku treba da bude oko 50 % visine psa kod grebena. Grudi treba da imaju dobru širinu sa posebno dobro izraženim predgrudima.
Donja linija:
Donja linija se primjetno podvlači nagore od podnožja grudne kosti ka karlici.
Rep: Visoko je nošen i kratko kupiran, na otprilike drugom pršljenu. U zemljama gdje kupiranje nije dozvoljeno rep može ostati prirodan.
Testisi: Kod mužjaka oba testisa moraju biti normalno razvijena i vidljiva u skrotumu
UDOVI
PREDNJE NOGE

General: Gledano sa svih strane prednje noge su gotovo ravne, dobro razvijene i vertikalno postavljene u odnosu na podlogu.
Ramena: Lopatice su usko postavljene naspram grudi ,veoma su mišićave sa obje strane i dosežu do vrha grudnog pršljena, koso su postavljene koliko god je to moguće. Kut ka horizontali je otprilike 50 stupnjeva.
Nadlaktice: Dobre duzine,veoma mišićave, ugao koji zaklapaju u odnosu na lopaticu je otprilike 105 do 110 stupnjeva
Laktovi: Zatvoreni ka unutra, ne okrenuti ka van
Podlaktice: Jake, snažne i mišićave. Duzina im je u harmoniji sa cijelim tijelom.
Zglobovi: Snažni
Došaplje: Jakih kostiju. Gledano spreda potpuno je ravno. Gledano sa strane,v eoma je malo nagnuto - maximum 10 stepeni.
Prednje sape: Prsti su kratki i skupljeni. Nožni prsti su zasvođeni ka vrhu (mačija sapa). Nokti su kratki i crni.

ZADNJE NOGE

General:Gledano od pozadi,zbog njegove dobro razvijene karlične mišićne mase dobermann izgleda široko i zaobljeno u kukovima i tijelu. Mišići prelaze preko karlica i prostiru se ka butini i podkoljenici a rezultiraju dobrom razvijenošću gornjih i donjih dijelova butina i koljenog zgloba.Jake i snažne zadnje noge su prave i stoje paralelno.
Butine: Dobre duzine i širine,veoma mišićave. Dobra uglovanost kukova. Uglovanost prema horizontali je otprilike između 80 do 85 stupnjeva
Koljena: Koljeni zglob je jak i povezuje butinu i podkoljenica. Koljeni zglob zaklapa ugao od otprilike 130 stupnjeva.
Potkoljenica: Srednje duzine i u harmoniji sa duzinom zadnjih nogu.
Zadnji zglob: Srednje snažan i paralelan. Kosti su srednje jačine , povezane su sa skočnim zglobom Podkoljenicna kost je povezana sa metatarsusom u skočnom globu i zaklapa kut od 140 stupnjeva
Metatarsus: Kratak i stoji vertikalno u odnosu na podlogu
Zadnje šape: Kao i kod prednjih šapa prsti su savijeni i prikupljeni. Nokti su kratki i crni.

HOD
Hodovi su od velike važnosti kako za radne sposobnosti tako i za eksterijerni izražaj. Hod je elastičan, elegantan, hitar, slobodan, usklađenih pokreta prednjih i zadnjih nogu. Iskorak prednjih nogu je izdašan i doseže naprijed koliko god je to moguće. Zadnje noge osiguravaju dobar iskorak i neophodan elastični pogon. Prednja noga jedne strane pokreće se ka naprijed istovremeno sa zadnjom nogom druge strane tijela. Dobra čvrstina leđa,ligamenata i zglobova.
KOŽA
Koža je tijesno pripijena uz cijelo tijelo i dobro pigmentirana
DLAKA
Dlaka je kratka, tvrda i gusta.Pripijena je uz tijelo i glatka. Ravnomjerno je raspoređena po cijelom tijelu. Neodlakana mjesta nisu dozvoljena.
BOJA
Boja je crna ili tamno braon sa crvenim jasno ograničenim paležom. Oznake se nalaze na njušci, obrazima, obrvama, dvije točke na grudima, prednjim i zadnjim nogama i sapama i ispod repa.
VISINA
Visina kod mužjaka 68- 72 cm
Visina kod ženki 63-68 cm
Tolerancija + 2 cm
TEŽINA
Težina mužjaka od 40 - 45 kg
Težina ženki od 32-35 kg
GREŠKE
Opći izgled:Nedostatak spolnih karakteristika, nedovoljno supstance, previše laki il previše teški psi, predugih nogu, slabog kostura
Glava:Teška, uska, prekratka ili preduga glava. Previše izražen ili ne izražen stop. Romanski nos, los pad gornje linije lubanje, slaba donja vilica, okruglo ili koso oko, svijetlo oko, prejaki obrazi, opuštene labrnje,
izbečene ili upale oći, previsoko ili prenisko usađene uši, otvoren kutusana.
Vrat: malo kraci, pretjerano kraci, višak kože oko vrata, podvaljak, pretjerano dugačak (neharmoničan) , labuđi vrat

Tijelo:
Nedovoljno čvrsta leđa, strme sapi, leđa koja se klate, ulegnuta leđa, šarenasta leđa, nedovoljno ili previše istaknuta rebra, nedovoljna dubina ili širina grudnog kosa, prenisko ili previsoko usađen rep, opušten ili previše utegnut stomak
Udovi:Nedovoljna ili pretjerana uglovanost prednjih i zadnjih nogu, nepričvršćeni laktovi, odstupanje od standardne pozicije i dužine kostiju i zglobova, previše blizu ili previše razmaknuta stopala, kravlji stav stav, francuski stav, dugi prsti, mekano došaplje, razmaknute i mekane šape, krivi prsti, bijledi nokti,
Krzno:Suviše svijetle ili nejasno definirane oznake, prljav palež, previše tamna maska na usnama, velike crne tocke na nogama, nedovoljno vidljive ili prevelike oznake na grudima, duga dlaka, meka talasata ili kovrčava dlaka,slaba odlakanost, mijesta bez dlake, duža dlaka na pojedinim dijelovima tijela
Karakter:Nedostatak samopouzdanja, pretemperamentni psi, oštri preagresivni psi,prenizak ili previsok stepen tolerancije
Visina:Odstupanje od standarda za vise od dva cm
Hodovi:Klimav, ograničen ili sputan hod
DISKVALIFIKACIJSKE GREŠKE
General: Jako izraŽen nedostatak spolnih karakteristika
Oči:Žute oči, oči kao u ptice grabljivice, različita boja očiju
Zubi:klještasto zubalo, podgrizač ili predgrizač, nedostatak zuba
Karakter:Plašljivi,stidljivi,nervozni ili pretjerano agresivni psi
Testisi:Izostanak dva normalno razvijena testisa u skrotumu
Dobermann

 
 
pasoddy.com 2005 - 2007