BORDER COLLIE
kontakt
Knjiga gostiju
info

>> Oddy >> O psima >> Border Collie >> Standard

Datum izdavanja važećeg standarda: 24.08.1988.

 
OPĆI IZGLED
Graničarski koli je pas srednje visine, skladnog izgleda, elegancija i sklad su kombinirani s dovoljno mase što daje dojam izdržljivosti. Jako, mišićavo tijelo ima blagi obris koji ostavlja dojam kretanja bez napora i beskrajne otpornosti
KARAKTERISTIKE
Vjeran, marljiv ovčarski pas, velike prilagodljivosti
TEMPERAMENTE
Inteligentan, žustar i pažljiv. Odan prema poznatima - prijateljima, osjetno rezerviran prema strancima. Temeljit u radu, željan da nauči i zadovolji vlasnika. Bilo kakva sklonost prema ćudljivosti ili izrazitoj sramežljivosti su ozbiljne greške
GLAVA
GLAVA I LUBANJA: Lubanja umjereno široka, zatiljak nije izražen. Obrazi nisu puni ili zaobljeni. Gubica se sužava klinasto prema nosu, umjereno je kratka i jaka. Lubanja i gubica su približno jednake dužine. Stop dobro izražen. Nos crn, osim u pasa smeđe ili čokoladne boje, kod kojih može biti smeđ. U plavih pasa nos bi morao biti boje škriljevca. Nosnice dobro razvijene.

OČI: Dobro razmaknute, ovalna oblika, srednje veličine, smeđe boje, osim u pasa merle boje, gdje jedno ili oba oka mogu biti plava, djelomično ili potpuno. Izraz umiljat, živahan, pažljiv i inteligentan.

UŠKE: Srednje veličine i debljine, dobro razmaknute. Nošene uspravno ili poluuspravno, vrlo pokretljive.

ZUBALO: Zubi i čeljusti jaki sa savršenim, pravilnim i potpunim škarastim zagrizom, tj. gornji sjekutići tijesno preklapaju donje i usađeni su okomito u čeljust.

VRAT I TIJELO

Vrat je dobre duljine, jak i mišićav, lagano zaobljen i postepeno se širi prema ramenima. Tijelo je atletskog izgleda. Prsa su duboka, umjereno široka, pokazuju velik kapacitet pluća, dopiru do lakta. Rebra su dobro zaobljena. Slabine su srednje duboke, mišićave, lagano zaobljene, nisu usukane. Sapi su postupno nagnute prema dolje.

REP
Rep je nošen nisko, srednje je dugačak, kost dopire barem do skočnog zgloba. Može imati vrh zavinut prema gore. Dok je pas usredotočen na zadatak, rep je nošen nisko i služi za održavanje ravnoteže. U uzbuđenju može biti nošen u ravnini s leđima. Rep nošen iznad leđa (poput npr. špiceva) je greška.
HOD/KRETANJE
Graničarski koli je okretan pas sposoban da iznenada promijeni brzinu i smjer kretanja bez da izgubi ravnotežu i eleganciju. Izdržljivost je njegov zaštitni znak. Kas je slobodan, elegantan, pravilan, bez znakova umora s minimalnim podizanjem nogu od tla. Kreće se s velikom pritajenošću, snagom i ustrajnošću.

DLAKA
 Dvije su varijante; 1.) umjereno duga i 2.) kratka dlaka. U obje varijante pokrovna je dlaka umjereno čvrsta i gusta, a poddlaka mekana i gusta, tvoreći dobru zaštitu od svih vremenskih utjecaja. Kod varijante s umjereno dugom dlakom, obilna dlaka tvori grivu, gaće na zadnjim nogama i rep kao u lisice. Na licu, ušima, prednjim nogama (osim zastavica), zadnjim nogama od skočnog zgloba do poda dlaka mora biti kratka i glatka.
VELIČINA I PROPORCIJE
Visina u grebenu varira od 48 - 56 cm za mužjake i 46 - 53 cm za ženke (prosječna visina je 53 cm, ženke nešto niže). Tijelo od ramena do stražnjice je nešto duže od visine u ramenu. Kosti su jake, ne prekomjereno, uvijek proporcionalne visini. Ukupan omjer (ravnoteža) između visine, dužine, težine i kostiju je presudan i važniji od bilo koje apsolutne mjere. Prekomjerna težina se ne smije zamijeniti s mišićnom masom. Svaki oblik odstupanja od gore navedenog smatra se greškom.

BOJA
 Najčešća, tradicionalna boja je crno - bijela s ili bez bijelog trbuha, "ogrlice", donjeg dijela nogu i vrška repa. Još su prisutne smeđe - bijela, crveno - bijela, trobojna (crno - bijela s paležom ili smeđe - crveno - bijela tzv. crveni tricolor), plavo - bijela, plavo - bijela merle, crveno - bijela merle, tricolor merle (plavo-smeđe-bijela merle), prugasta ("tigraste" nijanse smeđe - vrlo rijetka boja) ... Bijela ne smije nikada prevladati. Sve boje se ocjenjuju zajedno i jednako - u ocjenjivanju je važniji opći izgled i kretanje psa nego boja. Sve moguće varijante boja graničarskog kolija možete vidjeti na stranicama BC Museum-a. Vrlo rijetka i neobična boja koje tamo nema je "lila - bijela", ali takvog psa možete vidjeti na stranicama uzgajivačnice Pinewood Country (Austrija) ili Beren & Tinuviel (Italija) - vidi stranicu s linkovima.

GREŠKE
Svako odstupanje od gore navedenog treba smatrati greškom, a ozbiljnost kojom će se prema toj grešci odnositi, mora biti u skladu s njenom težinom.

NAPOMENA: Mužjaci moraju imati dva naizgled normalna testisa potpuno spuštena u skrotum

Idemo gore
 
 

 
 
Brundo 2005