BORDER COLLIE
kontakt
Knjiga gostiju
info

>> Oddy >> O psima >> Border Collie >> Povijest

 

 

Povijest graničarskog kolija je dugačka. Jedan od najranijih poslova koje je pas obavljao za čovjeka je pomoć oko čuvanja stoke. U prošlosti je stoka imala mnogo veću važnost nego što ju ima danas, ne samo u gospodarstvu neke zemlje već i u životu individualnih stočara tako da je pas koji je mogao čuvati stoku i pratiti ju na putovanjima, nekad i vrlo dugačkim, bio od neprocjenjive vrijednosti. Selektivnim uzgojem dobrih ovčarskih pasa razvili su se određeni tipovi, među njima i koli.

Smatra se da su preci kolija došli u Irsku iz Europe između 5. i 1. st. pr. Kr. posredstvom keltskih plemena koja su se tamo nastanila. Jedno od tih plemena se preselilo na zapadnoškotske otoke. Tako su psi došli na velikobritanski otok. U Škotskoj je ovčarstvo bilo popularnije nego u Irskoj gdje je važnije bilo govedo tako da je bila izražena potreba za dobrim ovčarskim psom, izdržljivim i sposobnim za rad i u najtežim uvjetima.

Jedna od prvih karakteristika koje su razvili škotski ovčari je bilo "Collie eye" (oko kolija). Bilo tko tko je vidio kolija na radu (ili u igri) uočio je njegov karakteristični radni stav - "zguren" položaj očiju uprtih u "plijen". Vrlo je slično pozi koju kasnije usvajaju lovačke pasmine i smatra se da seteri, španijeli i pointeri možda imaju kolijeve krvi od koje su to naslijedili.

Postoje mnogi rođaci graničarskog kolija. S njim ime "koli" dijele Kratkodlaki koli (Smooth Collie), Dugodlaki koli (Rough Collie, kod nas poznat kao škotski ovčar - Lassie) i Bradati Koli (Bearded Collie) i svi su potekli od istog, prvotnog "koli tipa". I šetlandski ovčar (Shetland Sheepdog, ponekad zvan minijaturnim dugodlakim kolijem) je blizak obitelji kolija, a isto tako i australski čuvar stada (Australian Kelpie) za kojeg se smatra da je nastao križanjem dinga i graničarskog kolija uvezenog u Australiju početkom 19. st.

Prvi Koli klub je osnovan 1881. g. i izdao je kratak standard pasmine. Smatra se da se od tada izdvajaju kratkodlaki i dugodlaki koli kao tip s dužim nogama, užom glavom (gubicom) i bogatijom dlakom (dugodlaki koli). Kao zasebna pasmina, graničarski koli je prvi puta prepoznat 1906. g. kada je osnovan ISDS (International Sheep Dog Society). Na Novom Zelandu, gdje je ovčarstvo bilo vrlo popularno, pasmina je priznata 1927. g., velikobritanski Kinološki Klub (Kennel Club - KC) ga je priznao tek 1976. g. dok ga Američki Kinološki Klub (American Kennel Club - AKC) u potpunost priznaje 1995. g. (ali se od 1940. g. tj. nakon osnivanja NSDS-a (North American Sheep Dog Society) osnivaju brojni klubovi graničarskih kolija)

Svestranost graničarskog kolija danas pasminu čini popularnom diljem svijeta bilo kao ovčarskog - pastirskog psa, psa u spasavalačkim službama, psa za ispomoć slijepim ili invalidnim osobama, natjecatelja u poslušnosti (Obedience), izložbenog psa ili jednostavno kao kućnog ljubimca. Poslušan, radišan i nevjerojatno odan, graničarski koli je zaista posebna pasmina.

Postoje različite mogućnosti za podrijetlo imena "collie":

1. galska riječ collie što znači "koristan"

2. velška riječ coelius što znači "odan"

3. škotska pasmina ovaca colley

4. najjednostavnije rješenje - od riječi coalley što znači "crn"

Ime Border Collie pasmini je nadjenulo Međunarodno Udruženje Ovčarskih Pasa (International Sheepdog Society - ISDS) tj. njegov tajnik James Reid 1915. g.


Preuzeto sa link

 

Collie

 
 
Brundo 2005