BERNARDINAC
kontakt
Knjiga gostiju
info


>> Home >> O psima >>
Bernhardiner >> Standard

 

 
OPĆI IZGLED
Postoje dva varijeteta: kratkodlaki i dugodlaki. Oba varijeteta su upadljive veličine i imaju harmonično, snažno, napeto i mišićavo tijelo sa impozantnom glavom i pozornim izrazom lica.
PONAŠANJE I KARAKTER
Prijateljski nastrojen, mirnog i stabilnog temperamenta, oprezan.
PROPORCIJE
Idealne proporcije visine grebena i dužine trupa / mjereno od ramenog zgloba do sedne kvrge / je 5:6.
GLAVA
Glava uopćeno: snažna i impozantna

Lubanja: Jaka i široka, iz profila i od naprijed gledano blago zaobljena. Postrano blago zaobljenje prelazi u snažno razvijene i visoke obraze koji ka njušci blago padaju. Potiljačna kost umjereno naglašena. Gornji očni lukovi snažno razvijeni. čeona brazda počinje od stopa, ide sredinom glave i gubi se prema potiljku. Koža na čelu pravi iznad očiju ka čeonoj brazdi nabore /obrve / koje su u afektu jače izražene. U afektu koren ušiju gradi sa gornjim dijelom lubanje ravnu liniju. Stop: Stop je markantno naglašen i sa horizontalom glave gradi prav ugao. Njuška: Kratka svom dužinom je jednake širine. Nosnik je ravan sa blagim žlijebom. Dužina njuške je kraća od dubine /mjereno od početka njuške/. Nos: Nosna pečurka široka, ugaona, dobro otvorenih nozdrva. Nosna sluzokoža crna. Usne: Rub usana crno pigmentisan. Gornje usne snažno razvijene i prelaze preko donjih. Ka nosu čine široki luk. Ugao usana ostaje vidljiv. Zubalo: Umjereno razvijeno, snažno i makazasto ili klještasto. Obrnuto makazasto zubalo je dozvoljeno /blagi predgriz, ali mora postojati blagi dodir sjekutića gornje i donje vilice . Nedostatak premolara P1 se tolerira. Oči: Oči su srednje velike tamno braon do kestenjasto braon boje, umjereno duboke, više naprijed nego sa strane postavljene sa dobroćudnim izgledom. Očni kapci formiraju karakteristične ugaone nabore/ zbog čega bernardinac ima karakteristične takozvane tužne oči/. Ka donjem kapku može da se vidi mrežnjača. Rub očnih kapaka treba da je potpuno pigmentiran. Uši: Srednje velike, visoko i široko usađene, ušna školjka snažno razvijena, gipka, trouglasta sa zaobljenim vrhom, zadnji rub blago odstojeći, prednji priljubljen uz obraze.

VRAT
Snažan, visoko postavljen. Na vratu se sa donje strane zapaža podgušnjak /fanon/, međutim, nije poželjno da je pretjerano izražen.
TIJELO
Opći izgled: impozantan i harmoničan.
Gornja leđna linija: greben jako izražen od grebena do slabina sapi blago padajuće, neprimjetno prelaze u koren repa.
Leđa: široka, prava i čvrsta.
Grudni koš: veoma istaknut, umjereno dubok, sa dobro zaobljenim rebrima, ne dopire dublje od lakta.
Donja trbušna linija: Prema pozadi stomak je blago pribran.
REP
Rep je širokog i jakog korena, dugačak i težak, a zadnji pršljen dopire najmanje do skočnog zgloba. U mirovanju ravno obješen ili u donjoj trećini blago savijen na gore, dok je u afektu nešto višlje nošen ali nikako iznad leđne linije.
UDOVI
Prednje noge-uopćeno: od naprijed gledano ravne i paralelne, postavljene široko.
Plećke: postavljene koso , mišićave i dobro priležuće.
Nadlaktica: duga koliko i plećka ili nešto kraća. Ugao između plećke i nadlaktice ne treba da je previše tup.
Laktovi: dobro priležući, podlaktica suha i mišićava, prava sa jakim kostima.
Prednje došaplje: od naprijed pravo a sa strane gledano blago uglovano.
Prednje šape: Široko zatvorene sa jako ispupčenim prstima.
Zadnje noge uopćeno: umjereno uglovane i mišićave, posmatrano od pozadi paralelne, umjereno raširene.
Butina: snažna, mišićava i široka.
Koljeno: dobro uglovano, niti unutra niti upolje okrenuto.
Potkoljenica: postavljena ukoso i prilično duga.
Skočni zglob: blago uglovan i čvrst.
Zadnje došaplje: otpozadi gledano pravo i paralelno postavljeno.
Zadnje šape: široke, snažne, zatvorene, sa jako ispupčenim prstima. Zaperci se, ukoliko ne ometaju kretanje, mogu tolerirati /mada je poželjno odstraniti ih/.
Hodovi: kretanje harmonično, izdašnog koraka sa dobrim potiskom zadnjih nogu. Prednje i zadnje šape su postavljene u pravoj liniji.
DLAKA
Postoje dva varijeteta: dugodlaki i kratkodlaki.
Kratkodlaki:
Pokrovna dlaka je gusta, ravna, priležuća, sa lako gaćastim bedrima. Poddlaka je bogata. Rep je dobro odlakan, dlaka je gusta, ali ne obrazuje perjanicu.
Dugodlaki:
Pokrovna dlaka je veoma gusta, čvrsta, ali ne i oštra, pri dodiru, sa puno poddlake. Srednje je duga, prava ili blago talasasta, ali nikako kovrčava. Obično na leđima, posebno u predjelu slabina i sapi dlaka je blago talasasta. Lice i uši su pokriveni kratkom i mekom dlakom. Duža, svilenkasta dlaka u osnovi uvjeta je dozvoljena. Rep je jako odlakan gustom dlakom. Težak je i žbunast, ali ne smije da formira zastavicu. Uvijena ili kovrčava dlaka na repu je nepoželjna. Na butinama se nalazi veoma obilna žbunasta dlaka /gaće/. Prednje noge su sa karakterističnim zastavicama.
BOJA
Boja bernardinaca je crvena sa bijelim poljima ili bela sa crvenim poljima. Sve nijanse crvene boje su dozvoljene. Psi koji su više crveni, sa samo nekoliko manjih belina na krznu su takozvani mantilasti, a psi koji su više šareni, tj. na kojima ima više crvenih i bijelih mrlja na krznu su pločasti. Tolerira se mjestimična pojava crnih pramenova.
Potrebne oznake bernardinaca:
Bijele grudi, bijeli šal na vratu, bijele šape, bijeli vrh repa, bijela lisa na čelu, bijela traka na njušci, na kojoj su poželjne (ali ne i obavezne) crne tufne; tamna simetrična maska oko očiju i tamnija boja dlake na uŠima. Bernardinac nikako ne smije da bude jednobojan, ili bez bijelih oznaka.
VISINA GREBENA
Minimalna visina za mužjaka je 7O cm.
Minimalna visina za ženku je 65 cm.
Maksimalna visina za mužjaka je 9O cm.
Maksimalna visina za ženku je 8O cm.
Psi koji prelaze najveću dozvoljenu visinu se pri ocjenjivanju ne penaliziraju ako im je izgled skladan i imaju korektne hodove.
GREŠKE
Svako odstupanje od gore navedenih točaka se smatra greškom. Ocjenjivanje grešaka mora da zavisi od stupnja odstupanja i treba obratiti pažnju koliko to utiče na opći izgled i harmoničnost psa.
-Nedovoljno izražene spolne karakteristike (suviše muževne ženke ili suviše ženstveni mužjaci).
-Neskladan opći izgled
-Suviše jako izraženi nabori na glavi i jako izražen podgušnjak.
-Suviše kratka ili suviše duga njuška
-Jako viseće usne
Veliki predgriz ili podgriz
-Nedostatak zuba osim premolara P 1
-Veoma visoko ili nisko usa|ene uši
-Svijetle oči
-Entropijum, ektropijum
-Očni kapci bez ugaonog nabora
-Ulegla kao i šaranasta leđa
-Nadgrađenost ili jako niske sapi
-Rep nošen iznad leđne linije
-Nepravilan stav prednjih nogu (šape jako okrenute na unutra ili u polje)
-Nepravilan stav zadnjih nogu ( X stav O stav)
-Nepravilni hodovi
-Kovrđava dlaka
-Nedovoljna pigmentacija tj.depigmentacija ili pogrešna pigmentacija nosa, nosne pečurke, očnih kapaka, visećih usana.
-Pogrešna obojenost dlake ( nedostatak potrebnih obojenih površina na dlaci, crveno braon mrlje u većoj količini na bijeloj dlaci)
-Mršavost, agresivnost.
DISKVALIFIKACIJSKE GREŠKE
-Potpuno bela dlaka ili potpuno crvena dlaka bernardinca
-Drugačija obojenost dlake od predviđene
-Plave oči ili oči različite boje
-Nedostatak jednog ili oba testisa u skrotumu
idemo gore
Bernardiner

 
 
pasoddy.com 2005-2007