AUSTRALSKI ČUVAR STADA


>> Home >> O psima >>
Australian Kelpie >> Standard

FCI standard: N° 293
ZEMLJA PORIJEKLA : Australija
UPORABA : Radni pas
Klasifikacija FCI: Grupa 1 - Ovčarski psi i psi tjerači stoke (osim švicarskih pastirskih pasa), Sekcija 1 - Ovčarski psi, sa radnim ispitom
 
 
OPĆI IZGLED
U općem izgledu, trebao bi da bude gibak, aktivan pas, velikih kvaliteta, sa žilavom muskulaturom, sjedinjenom sa elastičnošću ekstremiteta i izrazitom sposobnošću za neumoran rad. Bez ikakvih znakova zakržljalosti.
KARAKTERISTIKE
Kelpi je krajnje oprezan, energičan i visoko inteligentan, sa blagom i poslušnom naravi i gotovo neiscrpnom energijom, vjeran i privržen obavezama. Ima prirodan osećaj i sposobnost za rad sa ovcama i na otvorenom i pri utovaru u vagone. Svaka greška u građi i temperamentu, bezvoljnost za radom, mora biti ocjenjena kao nekarakteristična.
GLAVA

Glava je proporcionalna veličini psa, lubanja blago okruglasta i široka između ušiju. Čelo prelazi u ravan profil ka jasno izraženom stopu. Obrazi nisu nikada grubi ni istaknuti, ali zaobljeni ka ličnom delu koji je jasno i oštro definiran. Njuška kojoj se daje prednost je nešto kraća od dužine lubanje. Usne zategnute dobro skrojene, bez labavosti. Boja nosne pečurke u skladu sa bojom dlake. Opći oblik i konture mu daju izraz sličan lisici, omekšan bademastim izrazom očiju.
Usta: Zubi trebaju biti zdravi, jaki, glatki i dobro postavljeni, gornji sjekutići naležu bez razmaka na donje. Škarasto zubalo.
Oči: Oči su oblika badema, srednje veličine, jasno definiranog kuta, inteligentnog i vatrenog izgleda. Boja očiju je braon, u skladu sa bojom dlake. Kod plavih pasa dozvoljena je svjetlija boja očiju..
Uši: Uši su stršeće, šiljate na krajevima, tanke ali jake u osnovi, postavljene široko, postrano na lubanji. Nagnute u polje, blago zaobljene vanjske ivice, srednje veličine. Unutrašnji dio ušiju je dobro odlakan.

VRAT
Vrat je umjerene dužine, snažan, blago zasvođen, skladno uklopljen u plećke, bez gušavosti, izgleda čist i ravan bez nabora.
TIJELO
Rebra su dobro zaobljena, a grudni koš mora biti dubok, bolje nego širok, čvrsta i ravna gornja linija, snažne i dobro mišićave slabine sa dubokim bokovima. Dužina psa od grudne kosti do sjedne kvrge odnosi se prema visini grebena kao 10:9.
NOGE

Prednje dio: Plećke bi trebale biti ravne, mišićave, dobro iskošene. Krajevi lopatica obrazuju greben. Nadlaktica treba biti pod dobrim kutom prema lopatici. Laktovi nisu ni unutra ni napolje. Prednje noge trebaju biti snažne i mišićave sa rafiniranim kostima, ravne i paralelne, posmatrano od naprijed. Promatrano sa strane došaplja su blago iskošena, što osigurava elastičnost pri kretanju i sposobnost za brzu promjenu pravca.
Zadnji dio: treba izgledati široko (prostrano) i snažno, sa sapima bolje dugim i kosini, koljeni zglob dobro pokretljiv, a skočni zglob dobro spušten. Promatrano od pozadi zadnje noge od skočnih zglobova do šapa ravne i međusobno paralelne, nikada zatvorene, niti previše široko u stranu.
Šape: Trebaju biti okrugle, debelih jastučića, sa zatvorenim, skupljenim, dobro zaobljenim prstima i jakim kratkim noktima.

REP
Rep u mirovanju treba biti opušten i vrlo blago savijen. U kretanju ili uzbuđenju može biti podignut, ali ni u kom slučaju rep ne treba prelaziti vertikalnu liniju povučenu iz korena repa. Treba biti odlakan kao četka. Usađen je u produžetku krsne kosti i dopire otprilike do skočnog zgloba.
HOD/KRETANJE
Uslovljeno je ograničenjem na potrebu izdržljivosti za rad ovčarskog psa na širokom otvorenom prostoru, pa kelpi mora biti potpuno pouzdan i konstitucijski i u kretanju. Svako naginjanje ka kravljim skočnim zglobovima, ,"O" nogama, tromost, labave plećke, ili sputano kretanje, "tkanje" ili "pletenje" su ozbiljna mana. Kretanje treba biti slobodno, bez napora i pas mora imati sposobnost da mijenja pravac neočekivano i brzo. U kasu šape su usmjerene bliže jedna drugoj i sve su bliže sa povećanjem brzine, ali kad pas hoda ili stoji sve četiri šape se vraćaju u kvadrat.
DLAKA
Dlaka je dupla sa kratkom i gustom podlakom. Vanjska dlaka je gusta, prava, čvrsta, ravno priležuća, pa je zato vodootporna. Na donjim dijelovima tijela i zadnjim stranama nogu dlaka je duža. Oko butina pravi "pantalone". Na glavi (uključujući i unutrašnju stranu ušiju), prednjoj strani nogu i šapama, dlaka je kratka. Na vratu je nešto duža i formira okovratnik. Rep bi trebao biti odlakan u obliku četke. Suviše duga ili suviše kratka dlaka je mana. Prosječna dužina dlake na tijelu trebala bi biti 2-3 cm.
BOJA
Crna, crna i plamena ("Black and Tan"), crvena, crvena i plamena (Red and Tan), jelenja, boja čokolade i dim-plava (pepeljasto-plava).
VELIČINA
Visina grebena mužjaka trebala bi biti 46-51cm. Ženke 43-48 cm.
GREŠKE
Svako odstupanje od gore navedenih tOčaka smatra se greškom, čije ocenjivanje stoji u srazmjeru sa stupnjom izraženosti.
NAPOMENA
Mužjaci trebaju imati dva očigledno normalna testisa potpuno spuštena u skrotum
 
 

 
 
 
pasoddy.com 2005 - 2007