SHIH TZU
kontakt
Knjiga gostiju/guestbook
info


>> Oddy >>
O psima >> Shih Tzu >> Standard

FCI STANDARD: N° 208 / 20. 04. 1998 / GB
ZEMLJA PORIJEKLA: Tibet
PATRONAT: Velika Britanija
DATUM PUBLICIRANJA ORIGINALNOG VALJANOG STANDARDA : 29.09.1983.
Klasifikacija FCI: Grupa 9 - Psi za pratnju i razonodu, Sekcija 5 - Tibetanske pasmine
 
 
OPĆI DOJAM
Snažno građen, bogato odlakan pas s izraženim arogantnim držanjem i licem nalik krizantemi.
Shih-Tzu je mali pas snažne, skladne građe čija je dužina tijela veća od visine psa u grebenu. Ponosnog držanja i bogate odlakanosti koje njegovom orijentalnom izgledu daju poseban šarm. Vrlo inteligentan, živahan, druželjubiv i uvijek spreman na akciju.
PONAŠANJE/
TEMPERAMENT
Inteligentan, živahan i pozoran. Druželjubiv i neovisan.
GLAVA
Glava je široka, okrugla, široka između očiju. Kuštrava dlaka na glavi dobro prekriva oči. Brada i brkovi dobro su odlakani. Dlaka na njuški raste prema gore pri čemu psu daje izgled nalik cvijetu krizanteme
LUBANJSKI DIO:
Stop:
Jasno izražen
PREDIO LICA:
Nos: Crn, ali tamno jetrene boje kod pasa jetrene boje dlake ili s oznakama jetrene boje. Gornja linija nosa trebala bi biti u ravnini ili malo ispod ruba donjeg kapka. Nos usmjeren prema dolje vrlo je nepoželjan. Nosnice su široko otvorene. Uske nosnice su vrlo nepoželjne.
Njuška: Velike širine, kvadratična, kratka, nije naborana, plosnatog oblika i odlakana. Njena dužina od vrha nosa do stopa iznosi oko 2,5 cm. Nosni hrbat je ravan ili blago zakošen prema vrhu. Pigmentacija njuške što je moguće cjelovitija.
Usnice: U ravnini.
Vilice/Zubi: široke, blagi predgrizač ili kliještast zagriz.
Oči: Velike, tamne, okrugle, smještene na dobroj međusobnoj udaljenosti, ali nisu izbočene. Toplog izraza. Kod pasa dlake boje jetre ili s jetrenim oznakama, svijetlija boja očiju je dozvoljena. Bijeli dio oka (bjeloočnice) nije vidljiv.
Uši: Velike, dugih uški, viseće. Usađene malo ispod vrha lubanje. Toliko jako odlakane da izgledaju kao da se stapaju s dlakom vrata.


VRAT
Dobrih proporcija, lijepo zalučen. Dovoljne dužine da omogući ponosno držanje glave.
TIJELO
Duže između grebena i korijena repa nego što iznosi visina psa u grebenu. Leđa ravna. Slabine dobro povezane i snažne. Prsa široka i duboka.
REP
Bogato odlakan rep nalik perjanici, nošen je dobro savijen iznad leđa. Visoko usađen. Visina najviše točke luka repa je otprilike jednaka visini glave kako bi psu davao skladan izgled.
UDOVI
PREDNJI UDOVI:
Noge su kratke i mišićave sa snažnim kostima, što je moguće ravnije, kompatibilne sa širokim i dubokim prsnim košem. Lopatice su čvrste, dobro zakošene unatrag.
STRAŽNJI UDOVI:
Noge su kratke i mišićave sa snažnim kostima. Ravne gledano odostraga. Noge izgledaju masivno zbog bogate odlakanosti. Bedra su dobro zaobljena i mišićava.
ŠAPE
Zaobljene, čvrste, dobro razvijenih jastučića, izgledaju velike zahvaljujući bogatoj odlakanosti.
HOD/KRETANJE
Arogantno, skladnog i ujednačenog tijeka, prednje noge dobrog iskoraka, snažna akcija stražnjih nogu pri čemu su u potpunosti vidljivi jastučići šapa.
DLAKA
Duga, gusta, nije kovrčava, s dobrom poddlakom. Blaga valovitost je dozvoljena. Jako se preporuča da dlaka na glavi bude povezana
BOJA
Sve boje su dozvoljene, bijela lisa na čelu i bijeli vrh repa vrlo su poželjni kod višebojnih primjeraka
VELIČINA I TEŽINA
Visina u grebenu: Ne veća od 26,7cm, tip i karakteristike pasmine su od najvećeg značaja i ne bi trebali biti žrtvovani isključivo na račun visine.
Težina: 4,5 do 8,1 kg
Idealna težina: 4,5 do 7,3 kg


Mirela, tekst preuzet od uzgajivačnice "Pia-Bardo"
http://www.shih-tzu.cz/index_a.htm
Croatian  English

 
 
Vaš komentar Shih
Brundo 2005