POSAVSKI GONIČ


>> Home >> O psima >>
Posavski gonič >> Povijest

 

 
Na fresci slikara Vincenta iz Kastva 1494. u Marijinoj kapeli u Beramu kod Pazina /središnja Istra/ slikar obogaćuje religiozne scene motivima iz prirode koja ga okružuje.
Na upečatljivoj slici koja pokazuje povorku Sveta tri kralja, nalaze se brojni psi, među njima brakoidni kratkodlaki crvenkastožuti pas visećih ušiju koji vjerojatno odgovara posavskom goniču.

Biskup Petar Bakić iz Đakova nabraja i opisuje u svojem izvješću na latinskom jeziku sve životinje koje su 1719. godine postojale u njegovoj biskupiji. Među raznim navedenim psima opisuje crvenkasto-žućkastog psa s bijelim oznakama na glavi, vratu, na prsima, dalje na udovima i na repu; sa svojom veličinom od 4 pedlja (48 cm) ovaj pas u velikoj mjeri odgovara današnjem posavskom goniču.
Godine 1854. veterinar Franjo Bertić odgovoran za ergelu u Đakovu opisuje kao i Biskup 140 godina prije, crveno-žutog goniča s bijelim oznakama.
Godine 1924. psi ove pasmine bili su prvi puta prikazani na izložbi pasa.

U svojoj brošuri o razvoju kinologije u Sloveniji (1970) Jože Kirsten izvješćuje da su prije Prvog svjetskog rata Slovenci kupovali u Istri posavske goniče pod imenom "BOSKINI".
Prvi upisi u Hrvatsku rodovnu knjigu potječu iz 1929. godine.
FCI je priznao ovu pasminu 08.04.1955.
Kako je prvi standard sadržavao grešku u nazivu pasmine, današnji važeći standard potiče tek iz 1969. godine s pravilnim nazivom ovog psa, ovo ime naglašava porijeklo pasmine iz prostrane gusto pošumljene doline Save južno od Zagreba (Posavina).

Sudjelovao u nastanku, pored naših istarskih goniča, brojnih evropskih pasmina pasa.

JASMINKO KORMOŠ - BUCO
Kinološki sudac-uzgajač


Posavski gonič

 
pasoddy.com 2005 - 2007