NOVA SCOTIA DUCK TOLLING RETRIEVER
kontakt
Knjiga gostiju/Guestbook
info


>> Oddy >>
O psima >> Nova Scotia Duck Tolling Retriever >> Povijest

 

 

Izvorno nazvan Little River Duck Dog prema svom domu u okrugu Little River u Novoj Scotiji, današnji toller dobio je svoje ime 1945. kada ga je prihvatio CKC (Kanadski kinološki savez). Kao i obično, točno porijeklo psa je nepoznato i zagubljeno, ali pas sličan današnjem tolleru viđen je u Europi negdje u 17. stoljeću kako namamljuje vodenu divljač u mreže. Pitanje je jeli toller nastao od tih pasa ili je razvijen iz kombinacije izumrlih St. John's Water Dogs, smeđih koker španijela, irskih setera, uz povremeno dodavanje zlatnih retrivera, škotskih ovčara i Chesapeake Bay Retrievera. Koja god da je mješavina bila u pitanju, rezultat je pas težak 40-50 funti, crvene boje i srednje dugog krzna, sa specifičnom sposobnošću da primami guske i patke blizu obali.

Tolling: "toll" u lovačkom žargonu znači primamljivanje i vrebanje divljači, to je arhaični izraz, dok se riječ danas uglavnom povezuje sa cestarinama, mostarinama i zvonjavom crkvenih zvona.

Lovci na vodenu divljač obično čekaju na skrovitom mjestu da se guske ili patke približe dovoljno da bi ih mogli ustrijeliti. Oni sretnici koji imaju tollera mogu požuriti dolazak divljači uz pomoć psećih vragolija kojima privlači pažnju znatiželjnih ptica. Lovac baca štap iz svog skrovitog mjesta prema obali, a pas ga donosi uz veliki entuzijazam, mahanje repom i "plesnim" koracima. Blještavost bijelih oznaka na prsima, nogama i vrhu repa pojačavaju efekt, mameći ptice da dođu i iz bližeg pogledaju to neobično stvorenje i njegov performans. Kada su ptice dovoljno blizu, lovac pozove psa natrag k sebi, sve dok ne bude ptica koje treba donijeti, i toller se u sekundi iz zaigranog psa pretvara u ozbiljnog i snažnog retrivera.

paw Preuzeto sa:  Uzgajivačnica Angels of Baranya
Chesapeake Bay Retriever

 
 
Brundo 2005