ENGLESKI ŠPRINGER
kontakt
Knjiga gostiju/guestbook
info

>> Oddy >> O psima >> English Springer Spaniel >> Standard

FCI standard: 125
Zemlja porijekla: Velika Britanija
Klasifikacija FCI: Grupa 8 - Retrivers - Flushing dogs - Water dogs, Sekcija 2 - Flushing dogs
 
 
OPĆI IZGLED
Atraktivan, živahan, snažan, kompaktan i dobro balansiran pas. Od svih britanskih spaniela najviši na nogama i najrasniji u građi tijela.
NARAV
Nježan i osjećajan, uvijek u pokretu, hrabar i odvažan, odan, neizmjerno voli svog vlasnika. Inteligentan i uvijek spreman za rad ili igru. Narav ove pasmine je od izuzetne važnosti. Agresivnost je krajnje nepoželjna.
VAŽNIJE PROPORCIJE
Udaljenost od grebena do korijena repa treba biti ista kao udaljenost od grebena do poda, a takav pas nije i ne može biti kvadratičan. Vrhunski psi su kraćeg tijela nego što traži standard jer psa koji bi bio proporcija kao u standardu većina bi sudaca opisala kao "nešto dužeg".
GLAVA
Glava: veličinom mora odgovarati veličini psa. Kvadratična gubica, dobro razvijena, stop jasno naglašen. Ovaj pas je i aporeter snažnih čeljusti. Udaljenost od vrha nosa do stopa jednaka je udaljenosti od stopa do potiljne kosti. Gubični dio glave približno je jednako širok kao i lubanjski. Lubanjski dio glave je lagano zaobljen sa svih strana. Okrugla kao i plosnata lubanja smatraju se manom. Obrazi ne smiju biti naglašeni.

Oči su srednje velike, lagano zaobljene ali ne okrugle. Kapci dobro zategnuti. Izraz je inteligentan, nježan, pažljiv ali ne i molećiv.
Zubalo je škarasto.

Uši su zaobljene, nisko nasađene, (standard kože u visini oka), vodeći psi imaju uši nasađene i niže. Uho tanko, doseže do nosa, bogato odlakane ravnosvilenkastom dlakom. Tipična mana je kratko i mesnato uho, isto kao i uho široko u gornjem dijelu, visoko nasađeno ili nošeno.

VRAT
Vrat je dugačak, mišićav, suh bez suvišne kože, u blagom luku prema glavi i skladno nasađen u zakošena ramena.
TIJELO
Trup: snažan, kompaktan, prsni koš dobro razvijen.

Tijelo ovog psa mora ostavljati dojam snažnog, dobro povezanog psa, dubokog prsnog koša, čvrstih i ravnih leđa. Slabinski dio leđa kratak, širok i snažan.
Sapi: lagano padajuće ali nikad strme.
Zadnji dio: širok, vrlo mišićav i dobro zaobljen. Kosti nogu snažne, naglašenih kuteva, nisko postavljene pete što psu omogućuje veliku slobodu pokreta. Gledano otraga zadnje noge su paralelne.
Šape: mačje, okrugle, dobro stisnutih prstiju.

REP
Usađen, nešto ispod linije leđa, uvijek u pokretu, nošen vodoravno. Rep se kupira a u pasa s nekupiranim repom treba ga ocijenjivati kao da onog dijela koji je treba biti kupiran nema.
NOGE
Prednji dio: dobro položena plećka, laktovi priljubljeni uz tijelo, noge snažnih kostiju, ravne, nikada predugačke.
Došapje kratko i čvrsto. Gledano odnaprijed prednje noge su usporedne.
HOD
Puno snage, izdašnog iskoraka, dobro pokriva teren. Kod polakešeg hodanja, koraci su dulji.
DLAKA
Svilenkasta, ravna ili malo valovita nikad oštra i kovrčava, s dovoljno poddlake, vunasta dlaka je mana. Bogate zastavice na prednjim nogama, na stražnjim nogama zastavice do skočnog zgloba. Dlaku za ocjenjivanje treba urediti
BOJA
Crno-bijela ili smeđe-bijela
VISINA
Aproksimativna visina: iako se govori o idealnoj visini 51 cm na izložbama se sve češće viđaju veći psi. Dakle riječ je o aproksimativnoj visini, a ne o strogo zadanim granicama, prednost uvijek treba dati općem dojmu i skladu nego strogim kalupima, vrijeme krojača u ringu je prošlo.
GREŠKE
Bilo kakvo odstupanje od prethodnih točaka se prihvačaju kao greške te se treba procijeniti da li te greške prave smetnje u zdravlju psa. Takvi psi ne smiju sudjelovati u daljnjem uzgoju. Također, psi koji pokazuju bilo kakve abnormalije u ponašanju trebaju biti diskvalificirani.
NB
Mužjaci treba da imaju dva normalno razvijena testisa, potpuno spuštena u skrotum.
 Uzgajivačnica  Cro No 1
English ss

 
 
Brundo 2005