ENGLESKI ŠPRINGER
kontakt
Knjiga gostiju
info


>> Oddy >> O psima >> English Springer Spaniel>>
Povijest

 
 

Prve vijesti o postojanju koker španijela datiraju iz 1300. godine. Opisao ga je Gaston Phebus. No istom su petsto godina kasnije engleski španijeli razdijeljeni na sedam pasmina: clumber, sussex, welsh spinger, english spinger, tield, irish watter spanijel, cocker. Svi ti psi potječu od epanijela, importiranih za davanih vremena u Veliku Britaniju gdje je najviše tipova španijela u Europi i važi za jednog od najstarijih španijela.

Naziv špringer španijel ukazuje na španjolsko porijeklo i na engleski uzgoj ovih pasa. Engleski kinolozi vjeruju da su ih u Englesku donijeli rimski pomorci. Engleski špringer španijel je najstariji među engleskim lovnim psima i osnova je iz koje su nastali svi ostali španijeli osim klamber španijela. Najstarije rodoslovlje seže čak do 1813 godine iako se podaci o postojanju špringera mogu naći i u francuskim zakonima ranog srednjeg vijeka. U knjizi o lovu grofa Foix-a iz 1387-e god. nalazi se opširan opis ove pasmine.
U Engleskoj su priznati 1902, a 20-ak god. kasnije postaju poznati.

U SAD-u je još 1802 osnovan klub eng. Špringer španijela.O plemenitosti pasmine govori činjenica da je to najstarija pasmina lovačkih pasa veoma čistog porijekla. Psi ove pasmine korišteni su za križanje prilikom stvaranje ostalih sličnih pasmina.

Prvobitna namjena špringera je ostala ista: pronalaženje, podizanje i aportiranje divljači; i na najtežim terenima; i u najtežim; i najnepovoljnijim uvjetima. Njegovo ime dolazi od engleske riječi "woodcock" što znači šljuka. Bio je vrlo cijenjen zbog izdržljivosti, neumornosti u radu, vještine kojom se kretao neprohodnim terenima i zbog savršenog aportiranja.

Od English Springer Spaniela vjerovatno vuku porjeklo svi španijeli. Može ih se prepoznati na slikama iz sredine XVII stoljeća, no tek krajen XIX stoljeća špringeri i kokeri podijeljeni su u različite pasmine.

 Uzgajivačnica  Cro No 1
No1

 
 
Brundo 2005