ENGLESKI ŠPRINGER
kontakt
Knjiga gostiju
info


>> Oddy >> O psima >>
English Springer Spaniel >> O pasmini

 

 

Danas za suvremenog lovca, špringer španijel je itekako upotrebljiv pas. Sve manja brojnost određenih vrsta divljači, povlačenje divljači ka teškim obraslim terenima, loši vremenski uvjeti i mnogi drugi faktori utječu na opredjeljenje lovca. Također, za mnoge lovce problem je i smeštaj pasa, tako da se mnogi psi čuvaju u stanu, ili u malim boksovima. Veliki problem lovaca je i nedostatak vremena za rad i obuku sa psima. Međutim, špringeri su veoma inteligentni psi, tako da vrlo brzo i lako uče osnovne i lovcu potrebne zapovjedi. S njima je milina raditi i mnogi lovci primjećuju da u poredbi sa drugim pasminama potrebno je mnogo manje vremena za potpuno obučavanje psa, a aportiranje im je prirođeno (potrebno ga je samo malo dotjerati) Špringer španijel se može koristiti za lov svih vrsta sitne divljači, a neki lovci s njime sve love od prepelica ljeti do čekanja divljih pataka ili zimskog lova lisica pogonom, kada se pretražuju velike površine pod trskom i ostalim rastinjem.

 Spot "Spotty" Fetcher, an English Springer Spaniel is photographed on the South Lawn, May 28, 2001.Danas se zbog svoje ljepote, inteligencije i divnog karaktera špringeri sve više pojavljuju kao kućni ljubimci. Zaigrani i nježni prema djeci, neumorni u šetnjama prirodom i igri, a opet zadovoljni i komadićem dvorišta i nekakvom lopticom? Ljubav i vrijeme koje ćete im pružiti, dobit ćete višestruko uzvraćeno.

Pasmina je u našim krajevima nepravedno zapostavljena. U SAD-u su špringeri među (ako ne i najpopularnija) pasmina pasa upravo zbog svog atraktivnog izgleda i inteligencije. Npr. Specijalne službe koriste ih za pronalaženje droge (izuzetan njuh, totalna pouzdanost i lako obučavanje), pomoć slijepim, starim ili invalidnim osobama, za agility, kao lovne pse ili jednostavno kao kućne ljubimce na kojem će im svatko pozavidjeti. Tako se i predsjednik SAD-a gosp. Bush odlučio za špringere (nije li to sasvim dobar pokazatelj) i to ne jednog? Naime nakon što je njihova špringerica Millie oštenila 5 psića, koji su u Bijeloj kući živjeli nekoliko mjeseci, a potom su podjeljeni rodbini, jednom godišnje,tradicionalno se zbog njih održava obiteljski "pseći skup" !?! Sadašnji Bushov špringer je Spotty (na slici, slika preuzeta sa whitehouse.org).

 Uzgajivačnica  Cro No 1
 
No1

 
 
Brundo 2005