NJEMAČKI LOVNI TERRIER
kontakt
Knjiga gostiju/Guestbook
info

>> Oddy >> O psima >> Deutscher Jagdterrier >> O pasmini

 

Njemački lovni terrier je hrabar, veseo, poslušan, ujednačen, vjeran, privržen gospodaru, prijatelj djece, tolerantan prema drugim životinjama, lako odgojiv. On je prvenstveno lovački pas. Njegov posao je isprva bio voditelj stada, a kasnije je korišten, zahvaljujući inteligenciji i visokim moralnim osobinama kao vojnički pas (nosilac poruka pod vatrom i kroz minska polja), za spašavanje (iz vode, u planinama, iz vatre), za vođenje slijepih (prikladnije su ženke jer su mirnije), u policiji (slijedi tragove stare i nekoliko dana). Njemački lovni terijer je izrazito živahan pas, pun energije sa razvijenim lovačkim nagonom. Tvrdoglav je i oštrog je karaktera pa je i izvrstan čuvar.

Ipak, Njemački lovni terrier je prvenstveno lovački pas. U lovu se koriste za "jamarenje", tj. lov na lisice i jazavce po tunelima. Zbog izuzetne oštrine koriste ga i lovci za zaustavljanje čopora divljači. Koriste ga kao krvosljednika, pa i kao psa za lov na veliku divljač (medvjede). Dok slijedi posebno je oprezan. U lovu se odlikuju svestranoscu. Rade u sumi, polju, vodi...izuzetno su dobri nad zemljom i pod zemljom!

To su strašno inteligentni psi, voljni učiti, vrlo sposobni za bilokakav rad, stalno su u pogonu, treba puno sa njima raditi i priuštiti im dosta aktivnosti, trčanja i gonjenja po šumi. Ako je dobro odgojen on može biti savršen pas, najbolji u radu, a doma velika maza, no ako ima propusta u odgoju može postati najgori "ubojica" ostalih životinja. Malo grubo rečeno, no to su zaista "jaki" terijeri kojima nije problem sukobiti se sa veprom od 200 kg. Mnogi u takvim sukobima ginu i zato ih, na žalost, lovci nazivaju "potrošnom robom".

Ova pasmina ne zahtjeva pretjeranu brigu što se tiče njenog uređivanja - redovito četkanje je dovoljno. Njemački lovni terijer je izuzetnoi enegičan pas kojemu je potrebno puno kretanja i po mogućnosti prilika da pokaže svoje lovne sposobnosti.

Njemački lovni terrier može se prilagoditi životu u gradu ukoliko mu omogućite dovoljno kretanja i izlazaka u prirodu, jer bi u protivnom mogao postati agresivan. Ovi psi prikladni su za ljude koji su već imali neka iskustva sa psima te znaju na koji način školovati tvrdoglave pse. Njemački lovni terijer ima samo jednog gospodara kojeg će slušati.

 

Izvor: više izvora 
Terrier de chasse allemand

 
 
Brundo 2005