CHIHUAHUA
kontakt
Knjiga gostiju/guestbook
info

>> Home >> O psima >> Chihuahua >> AKC Standard

FCI standard: N° 218 /16.06.1999. GB
DATE OF PUBLICATION OF THE ORIGINAL VALID STANDARD : 24.03.2004.
ORIGIN : Mexico
UTILIZATION : Companion dog
 
OPĆI IZGLED
Chihuahua, uključujući službeni standard napisan od Kluba Chihuahua Amerike i Američkog Kennel Cluba su "graciozni, okretni, hitrog hoda, kompaktni i drskog izgleda"

TEMPETRAMENT
Okretan pas sa kvalitetama terijera.
Temperament Chihuahua se prvenstveno bazira na 2 važna faktora: naslijeđene osobine i pravilan odgoj. Za bilo koju rasu pasa, posebno za pse male kao Chihuahua , rana socijalizacija van obiteljskog kruga je krajnje važna. Ako je Chihuahua držana van svoje uobičajene ljudske obitelji i rijetko komunicira sa drugim ljudima, malo je vjerojatno da ce te veličine pas zadržati prirodne prijateljske predispozicije.
Štene mora potjecati od roditelja sa prijateljskim temperamentom i mora se odgajati i van njegove nove obitelji već u mladim danima i prije starosti od 8 tjedana. Ako su ti uvjeti ispunjeni, štene ce izrasti u prijateljskog i sretnog psa sa svima, obitelji i dolazećim strancima.
U svakom slučaju kad jednom imate Chihuahua bit ćete veliki ljubitelj za tu pasminu za cijeli život.
GLAVA
GLAVA
Lijepo oblikovana "jabučasta" lubanja sa ili bez molere (rupice na tjemenu).
Izraz -drzak. I kratkodlaka i dugodlaka Chihuahua imaju veliku, lijepo oblikovanu "jabucastu" lubanju. Molera je mali otvor na vrhu lubanje kao mekano tjeme kod beba. Ta rupica nije vidljiva, ali se može opipati nježnim dodirom. Ipak trebalo bi se pripaziti da se ne tiska taj dio jer je osjetljiv.
UŠI
Velike, uzdignute, uspravne kad je pas animiran, ali kad miruje šire se prema dolje u kutu od 45 stupnjeva, dajući širinu medu ušima.
Uši Chihuahua i čak bliže. Uši koje se nose kao da je 12 sati smatraju se previše visokim i nazivaju "zecje uši".
OČI
Pune, ali ne ispupčene, lijepo razdvojene da daju ravnotežu - svjetlucavo tamne ili kao rubin.
Oči su nekako velike i pune, ali nisu ispupčene. Ne smiju biti izbočene kao kod kratkonosnih pasmina. Boja očiju je obično tamna, svjetlije oči su dopuštene kod svjetlijih pasa. Oči boje rubina imaju crvenkasti odsjaj i općenito se mogu naći samo kod jako crvenih pasa.
ZAGRIZ
Ravan ili škarasti. Zagriz može biti ravan gdje se krajevi gornjih i donjih zubi samo dodiruju, ili škarasti gdje gornji zubi prekrivaju malo donje, kao kod škara.
GUBICA
Ne pretjerano kratka, neznatno šiljasta.
Obrazi i čeljust kosi.
Gubica, ponekad zvana njuška, nije pretjerano kratka i neznatno je šiljasta. Jako kratka gubica nije poželjna jer zubi mogu krivo rasti ili može biti problema sa disanjem.
Standard ne spominje stop (dužinu između očiju i vrha gubice) ali Chihuahua bi trebala imati srednji stop. Nemoguće bi bilo imati okruglu, kao jabuka glavu, kratku gubicu, a bez srednjeg stopa.
NOS
Jednolično obojani kod svjetlijih tipova ili crni. Jednolično obojan je kod plavih, boje čokolade i boje krtice. Kod svjetlijih tipova dopušten je rozi nos. Nos je veoma taman (crni) kod tamnijih pasa i svjetliji kod svjetlijih pasa. Plavi psi ce imati plavi nos, čokoladni ce imati nos boje čokolade ili svjetlije smeđe. Rozi nos je dopušten kod veoma svijetlih pasa kao što su bijeli i kremasti. Manje poželjan je nos koji ima svijetlu crtu po sredini. Takvo obojenje se zove i zimski nos i svijetla crta bi mogla nestati preko ljeta.
VRAT
Neznatno u luku, koji se lijepo nadovezuje na kosa ramena.
TIJELO
Prsni koš okrugao (ali ne previše "oblika bačve") i dobar iskorak.
Chihuahua ima vrat malo kao luk i leda su mu ravna.
Ipak okrugli prsni koš ne bi smio biti kao bačva. Tijelo ne bi trebalo biti kvadratično ni kod ženki ni kod mužjaka. Ipak mužjak može biti malo kraci od ženke ali ne i kvadratičan. Chihuahua gledana sa strane ne smije zatvarati kvadrat.
LEĐA
Ravna
REP
Ne pretjerano dug, nošen kao srp gore ili van, ili kao petlja preko leda tako da samo vršak dodiruje leda.
Rep nije pretjerano dug i nosi se u 3 pozicije: kao srp prema van, kao srp prema gore ili kao petlja. Rep nikad ne bi smio biti nošen medu nogama, a ako je onda je to posljedica straha, hladnoće, plašljivosti, bolesti ili zbog slomljenog repa.
ŠAPE
Mala elegantna šapa sa noktima prema gore ali se ne šire, tvrdi jastučići.
Šape su male i elegantne, ni okrugle ni šiljaste, nego nešto između. Nokti su vidljivo razdvojeni, ali ne preširoko.
HOD
Chihuahua ima hitar hod sa čvrstinom, jedru akciju sa dobrom izmjenom nogu.
Kretanje Chihuahua nazvano je dupli kolosijek. Noge se konvergiraju (dodiruju u jednoj točki) neznatno u smjeru centra imaginarne linije na zemlji. Ako se pas udalji od vas vidjet ćete samo dvije stražnje noge. Ako se Chihuahua kreće prema vama vidjet ćete samo dvije prednje noge.
Izgled Chihuahua opisujemo kao mali pas koji je graciozan, ali okretan; ekspresija mu je drska i puna života. Chihuahua je pokretan mali pas koji vas može pratiti u stopu na dužim šetnjama. Trebao bi izgledati sretan i pun vitalnosti kad je kraj vas, a to pokazuje tako da glavu i rep drži gore.
DLAKA
Kod kratkodlakih dlaka bi trebala biti nježna na dodir, gusta i sjajna. Dlaka jednolično prekriva cijelo tijelo sa malim ovratnikom koji je poželjan i oskudnijom dlakom na glavi i ušima.
Kod dugodlakih dlaka bi trebala biti nježna na dodir, ravna ili kovrčava, poželjna je poddlaka.
Postoje dvije vrste Chihuahua : kratkodlaka i dugodlaka. Osim dlake nema razlike između tih dviju vrsta. Sve ostale karakteristike su jednake.
Kratkodlaka Chihuahua
Kratkodlaka Chihuahua ima veoma kratku i priljubljenu uz tijelo dlaku i može imati podlaku. Podlaka je sloj ispod gornje dlake ili vanjske dlake. Dlaka može biti i rijetka (gotovo ćelava) na prsima, na glavi kod sljepoočica, kod ušiju i ispod trbuha ako nema podlake.
Rep bi trebao biti odlakan. Poželjan je i okovratnik ali ne frande ili čuperke kao kod dugodlakih. Ako kratkodlaka Chihuahua nema podlaku neće imati potpuni okovratnik, niti ce imati odlakan rep.
Dugodlaka Chihuahua
Dugodlaka Chihuahua ima znatno dužu dlaku, oko 1-1.5 inča duljine sa određenom podlakom. Kod dugodlakih je podlaka apsolutno potrebna.
Dugodlaka Chihuahua ima frande, ponekad nazvane perjanica, oko rubova ušiju; nabor oko vrata; čuperke dlake koji se protežu duž svake noge i to otraga; dugu dlaku nazvanu hlače na stražnjem dijelu i dugu dlaku koja se vijori nazvanu čuperak na repu. Te frande i čuperci nazvani su oprema. Ako je dlaka gusta i debela oprema je više obilnija. Standard ne zahtijeva količinu i duljinu opreme, niti spominje gustoću dlake. Osim teže dlake, frandi i čuperaka na repu dugodlake Chihuahua trebale bi imati iste fizičke karakteristike kao i kratkodlake.
Bez obzira koliko obilnu dlaku ima kratkodlaka Chihuahua , ne smatra se dugodlaka jer nema opremu na krajevima ušiju ili čuperak na repu.
BOJA
Svaka boja -jednobojna, sa oznakama ili šarena.
Chihuahua su svih boja, uključujući bijelu, žućkasto-smedu, crvenu, crnu i mrku, da nabrojimo samo neke. Mogu biti kombinacije tih boja, kao i svjetlije i tamnije. Postoji samo plava, zatim plava sa ostalim bojama kao žuta i bijela, ali plava nije tako cesta.
VELIČINA
Dobro oblikovan mali pas koji ne smije težiti više od 6 funti (2.5 kg).
Chihuahua je poznata kao "najmanji pas na svijetu". Tako je bilo kad je prvi put došla u SAD, a tako je i sad. Chihuahua spada u toy uzgoj i svrstana je u Toy Group, prema AKC-u. Chihuahua mogu biti teške do 2.5 kg. Nije važna veličina u tom rangu već fizičke karakteristike.

 
 
Brundo 2005/06