CHIHUAHUA
kontakt
Knjiga gostiju/Guestbook
info

>> Home >> O psima >> Chihuahua >> O pasmini

 

 

Iako malena i krhka, Chihuahua je okretna, brza i neustrašiva. I kratkodlaka i otpornija dugodlaka Chihuahua ljudima pružaju zadovoljstvo i vjerno su društvo. Podrhtavaju i na povjetarcu, a najsretnije su kada su u krilu svog ljudskog prijatelja. Stoga najviše vremena provode u kući i prekrhke su za život na otvorenome.
UPOZNAJTE CHIHUAHU
- Američki Kennel Club kategorizirao je Chihuahuau kao člana Toy grupe.
- Chihuahua je oduvijek bila poznata kao "najmanji pas na svijetu", težine do 2.5 kg.
- Iako ima mnogo različitih teorija o porijeklu Chihuahuae, navodi se da je rasa dobila ime po najvecoj sjevernoj meksickoj državi -Chiuahua.
- Specifičnost kod uzgoja civave bila je u tome, da bude pas za pratnju, ali mogla se i trenirati da radi mnogo korisnih stvari.
- Chihuahua može biti kratkodlaka i dugodlaka. Svaka boja -jednobojna, sa oznakama ili šarena -je prihvatljiva.
- Chihuahua su prilagođene u svim prostorima i dobri su ljubimci u gotovo svim klimatskim i životnim uvjetima.
- Chihuahuae se mogu smatrati kao psi "za krilo i maženje" jer one naprosto uživaju biti sa svojim vlasnicima.
- Chihuahuae ne zahtijevaju puno njege, prostora i vježbe, ali zahtijevaju određenu pažnju i puno TLC-a.
- Chihuahuae su izvrsni psi čuvari. Sluh im je oštar, a lavež glasan i prodoran. Poznati su po tome što plaše provalnike i upozoravaju vlasnike kad izbije požar ili neka druga opasnost.
- Popularnost Chihuahuae je porasla od kada je rasa postala zvijezda Taco Bell reklama -"Yo quiero Taco Bell."

Zašto su ti mali psi tako dragi?
Odgovori su brojni. Osim što su slatki, mili, šarmantni, srčani i bistri, lako ih je odgojiti i voditi sa sobom bilo gdje; oni su otvoreni, odlični su čuvari; oni su zdravi, odani i privrženi svojim vlasnicima.
Psi koji se mogu držati u krilu
Chihuahuae se mogu klasificirati kao psi "za krilo i maženje". One uživaju biti cijelo vrijeme sa vlasnikom, bez obzira da li su budne ili pospane. Za svako milovanje koje ćete im pružiti, one ce vam vratiti duplo ljubavlju i odanošću.
Chihuahuae se vole masirati i cesto ce se okrenuti na leda da bi ih češkali po trbuhu. Que ChanaTreba biti oprezan kod češkanja uši šteneta da se ne bi ozlijedila ušna hrskavica, koja omogućuje uspravno stajanje ušiju.
Chihuahuae je najsretnija kad je sa ljudima, osobito svojim vlasnikom. Ona se voli milovati, sjediti u krilu, biti na vašoj strani i spavati u vašem krevetu. Usprkos tome, iako bi vi voljeli biti sa svojom Chihuahua-om cijelo vrijeme, nije sigurno da spava s vama. Psa treba naučiti da spava u svom krevetu ili u pletenoj košari. To je samo mjera opreza.
Chihuahua živi dugo
Chihuahua živi veoma dugo, 20 plus još nekoliko godina u nekim slučajevima. Pobrinite se za potrebnu veterinarsku njegu, sredinu okruženu ljubavlju i odgovarajući trening, i vi ćete uživati u dugom i nagrađenom prijateljstvu.
Njega
Chihuahua je prirodan pas; nema rezanja repova ni kupiranja ušiju. Dlaka nije trimana, ogoljela, obrijana ili čupava. Lako je voditi brigu o psu i njegovati ga.
Vježba
Chihuahua je za vježbu dovoljno ako trči oko kuće. Dodatna vježba može se postići ako joj omogućimo djelomično zasjenjen prostor gdje ona može trčati amo -tamo.
Vrijeme igre sa vašom Chihuahua-om može biti kao vježba za oboje. Chihuahua ce trčati za loptom, loviti lagane kolute i pronalaziti i donositi male stvari.
Štogod se uzme za igru, treba pripaziti da nije toliko malo da ju Chihuahua može progutati. Psu se ne bi smjele dati igračke sa očima koje mogu ispasti, igračke sa žicama ili vrpcama, ili igračke koje imaju u sebi aparatiće za stvaranje glasa koji mogu ispasti i biti progutani. Ako igračka sasvim pristaje u usta Chihuahua, tada je premala i opasna da se pas s njom igra.
Prilagodljiv svim prostorima
Chihuahua-e su dobri ljubimci i prijatelji u gotovo svim klimatskim i nastanjenim prostorima. Dobro se prilagode većini domova, bez obzira da li su to kuće ili stanovi. (Ako živite u stanu, morate biti sigurni da su ljubimci dopušteni, naročito zbog glasnog i prodornog laveža.)
Chihuahua sa ostalim psima
Chihuahua se obično dobro slažu s ostalim pasminama, ali kad se mali pas prvi puta dovodi u kuću u kojoj je veći pas, vlasnik bi ih trebao nadzirati dok ne bude siguran da su se složili.
Psi čuvari

Chihuahua su izvrsni čuvari. Njihov sluh je oštar, a lavež glasan i prodoran. Chihuahuae su poznate po tome što plaše provalnike i upozoravaju vlasnike kad izbije požar ili neka druga opasnost. Pošto je pseći sluh tako istančan, Chihuahua će upozoriti obitelj i prije nego netko u domu bude svjestan opasnosti.
Chihuahua neće trčati prema posjetiocima i skakati na njih. One su oprezne u prihvaćanju stranaca (posjetitelja) i mogu nastaviti lajati dok ih vlasnik ne ušutka. Vaša Chihuahua neće biti agresivna prema gostu, ali ce ga promatrati iz daljine, pristupit ce sa oprezom prije nego odluci da je sve u redu.
Tko bi trebao biti vlasnik Chihuahua
Chihuahua je idealna za starije ljude koji ne mogu rukovati sa većim i snažnijim psima ili za osobe i obitelji u malim životnim uvjetima.
Chihuahua su prekrasni prijatelji i mogu sa vlasnikom ići gotovo svugdje, pa cak i ispod sjedišta u avionu.
Chihuahuanisu za svakoga. Nisu za ljude koji su grubi -odrasli ili djeca. Chihuahuanije za vas ako se brinete za vaš namještaj i tepihe ili ako vam smeta pseći miris kojeg uopće nema. Ako se brinete kakvu ce psinu vaše štene napraviti (a štene ce sigurno napraviti svašta), tada najvjerojatnije niste kandidat za vlasnika bilo kakvog psa.
Chihuahua i djeca
Chihuahua nije pasmina koja bi se trebala držati uz malo dijete. Malo dijete može nesretnim slučajem pasti na psa i uzrokovati ozbiljne povrede ili cak i smrt Chihuahua.
Dijete može zamijeniti Chihuahua za plišanu igračku, ali jaki stisak mogao bi ozbiljno povrijediti Chihuahua. Psi takve veličine ne bi trebali ostati sa malom djecom bez nadzora, na obostranu sigurnost. Djeca se moraju naučiti kako se sigurno i humano odnositi prema psima¸ posebno malima. S druge strane djeca koja se znaju ophoditi sa malim psima kao Chihuahua, mogu biti s njima odlični prijatelji.
Odgoj Chihuahua
Ako ne želite da vaša Chihuahua postane agresivna, trebali bi se igrati nježno s njom. S druge strane, mogla bi pomisliti da je agresivno ponašanje dopušteno i vi nikad ne biste bili sigurni kad bi se ispoljilo. Ako je Chihuahua naučena na agresivnu igru ili da napada, mogao bi ugristi svog drugog druga za igru, pa bio to neki drugi pas ili čovjek.

 

Korišteno: Howell Book House 1990., "THE ESSENTIAL CHIHUAHUA"

 
 
Brundo 2005/06