CHESAPEAKE BAY RETRIEVER
kontakt
Knjiga gostiju/guestbook
info


>> Oddy >>
O psima >>Chesapeake Bay Retriever >> Standard

FCI standard: 110 (14.02.1995)
Zemlja porijekla:SAD
Klasifikacija FCI: Grupa 8- retrieveri-psi za vodu , Sekcija 1 - Retriveri s radnim, odnosno lovnim, ispitom

 
OPĆI IZGLED
Chesapeake Bay retriever uzgojen je za lov na vodi, po lošem vremenu, često i po ledu, i neumorno donošenje divljači, uz dugo i naporno plivanje protiv struje u ledeno hladnoj vodi. Osobine pasmine su efikasnost, neumornost i lakoća obavljanja posla.Chessie je snažan, dobro uravnotežen pas srednje veličine, sposoban za trčanje na srednjim udaljenostima. Prsa su mu duboka i široka, ramena omogućavaju veliku slobodu pokreta. Nema mjesta slabostima, pogotovo ne na stražnjem dijelu, koji je inače malo povišen u odnosu na ramena. Snaga, težina i nabitost ne bi trebali ići nauštrb pokretljivosti, s obzirom da su retriveri vrlo aktivni psi. Posebna su značajka njihove oči, jasne, žućkaste ili boje jantara, kao i valovita dlaka uz gustu poddlaku na ramenima, vratu, leđima i slabinama.
KARAKTERISTIKE

Chessie-i se posebno cijene zbog svoje vedre i vesele prirode, kao i inteligencije, mirnog ponašanja i jake zaštitničke crte.
Izražena plahost ili agresija nisu poželjni, bilo da je riječ o lovnom psu ili kućnom ljubimcu.

NARAV

Chessie-i su bistri, vedri psi, inteligentnog izraza. Hrabrost, volja za radom, inteligencija, dobar nos, ljubav prema vodi, opća kvaliteta i iznad svega dobra narav trebaju biti bogato nagrađeni i uvršteni u uzgoj.

GLAVA
Glava -Chessie bi trebao imati inteligentan izraz.
Oči- srednje veličine, vrlo jasno izražene, žućkaste ili boje jantara i široko razmaknute.
Uši - malene, smještene na vrhu lubanje, vise odmaknute od lubanje, trebaju biti srednje debljine.
Lubanja - široka i okrugla.
Nosni greben - srednje kratak, njuška je duga otprilike koliko i lubanja, lagano zašiljen i oštar, ali ne uzdignut kao kod pointera.
Usne - tanke, pripijene, ne vise.
Zubalo - škarasto, dok je klještasto prihvatljivo, a podgriz i predgriz su diskvalifikacijske greške.
VRAT
Srednje veličine, snažan i mišićav, sužava se prema ramenima

TIJELO

Gornja linija tijela - ramena i stražnji dio tijela su otprilike iste visine, s tim da stražnji dio može biti malo viši od ramena.
Leđa - trebaju biti kratka, kompaktna i snažna.
Prsa - snažna, duboka i široka, dobro zaobljenih rebara.
Trup - srednje veličine, krupan, ali s jasno vidljivim udubljenim slabinama.
Prednji dio - bez tendencije ka slabosti.
Ramena (lopatice) - koso položena, prianjaju jedno uz drugo, s potpunom slobodom kretanja i s puno snage.

REP
Srednje veličine, srednje debljine pri korijena, treba biti ravan ili lagano savijen, ne smije se nositi iznad linije leđa i ne smije imati lomove.
NOGE
Noge - srednje dužine i obujma, ravne kad ih se gleda odsprijeda i odostraga, s dobrim kostima i mišićima. Peti prsti se mogu odstraniti. Šape trebaju imati plivaće kožice među prstima i moraju biti dobre veličine, s dobro razvijenim jastučićima i dobro zasvođenim noktima.

Stražnje noge - vrlo su važne, trebaju imati snage kao i prednje, bez slabosti, tako da pas može plivati bez problema. Peti prsti se moraju odstraniti, na stražnjim nogama oni su diskvalifikacijska greška.

KRETANJE
Mora biti elegantno, slobodno i bez napora, i treba odavati snagu i moć. Gledano sa strane, pas se kreće s dobrim iskorakom i snažnim potiskom. Važna je i dobra kutovanost prednjih i stražnjih nogu. Gledano odsprijeda, laktovi se ne smiju izvrtati prema vani, a gledano odostraga, ne smije imati kravlji stav nogu. S povećanjem brzine kretanja noge pokazuju tendenciju naginjanja prema središnjoj točki gravitacije.
KRZNO
Gusto i kratko, ne duže od 4 cm, s gustom i finom vunastom donjom dlakom. Na glavi i nogama dlaka mora biti kratka i jednostavna, a valovita između ramena, na vratu, leđima i slabinama. Skromne zastavice na stražnjim nogama i repu su dozvoljene. Konstitucija krzna kod chessie-a je vrlo važna, pošto se oni upotrebljavaju za lov u svim vremenskim prilikama, pa i na snijegu i ledu. Masna gornja dlaka i vunasta poddlaka sprječavaju da hladna voda prodre do kože i tako se pas brže osuši nakon plivanja. Krzno bi trebalo apsorbirati vodu kao i pačje perje, tako da je ne zadržava, već da samo ostane vlažno.

Krzno koje je valovito po čitavom tijelu je diskvalifikacijska greška, kao i zastavice na nogama i repu duže od 4.5 cm.


BOJA
Mora biti što je moguće sličnija radnoj okolini. Bilo koja nijansa smeđe, boje rogoza i sijena je dozvoljena. Niti jedna boja ne bi smjela biti iznad druge, sve se preferiraju. Bijele lise na prsima, trbuhu, prstima ili iza šape, malo iznad velikog jastučića, su dozvoljene, što su manje, to bolje. Uvijek treba preferirati jednobojnog psa. Sudac mora obratiti veliku pažnju na boju i sastav krzna. "Časni" ožiljci ne bi se trebali kažnjavati.

Diskvalifikacijske greške - crna boja, bjeline na drugim mjestima osim na gore navedenim.

VELIČINA

Visina: mužjaci od 58-66 cm, ženke od 53-61. Preveliki ili premaleni psi smatraju se greškom.

Proporcije: visina u grebenu mora biti manja od dužine od prsne kosti do stražnjeg dijela.

Težina: mužjaci bi trebali težiti od 29,5-36,5 kg, a ženke od 25-32 kg.

GREŠKE
- vidljive greške u općem izgledu
- predgriz ili podgriz
- peti prsti na stražnjim nogama (vučji čaporci)
- valovito krzno po čitavom tijelu
- zastavice na nogama i repu duže od 4.5 cm
- crna boja
- bjeline na svim mjestima, osim na prsima, trbuhu, prstima ili šapama

Uravnotežen pas uvijek ima prednost u odnosu na onog koji je odličan u nekim stvarima, a slab u drugim.

NB
Mužjaci trebaju imati dva normalno razvijena testisa potpuno smještena u skrotumu
 
paw Preuzeto sa:  Uzgajivačnica Angels of Baranya
 
Chesa

 
 
Brundo 2005