CHESAPEAKE BAY RETRIEVER
kontakt
Knjiga gostiju/Guestbook
info


>> Oddy >>
O psima >> Chesapeake Bay Retriever >> Povijest

 

 

Da bismo razumjeli uspon i razvoj Chesapeake Bay Retrivera potrebno je doznati nešto o području odakle ta pasmina potječe. Chesapeake Bay se nalazi na istočnoj obali US, sjeverno prema Baltimoreu. To je zemlja oštrih zima, ledene vode i velikog broja ptica selica. Poznati pisac James Michener opisuje lov na patke u ovom području u svom romanu "Chesapeake". Bilo je toliko ptica da ih se masovno ubijalo, tako da bi njihovi psi donosili i po 10-20 ptica nakon jedne puščane salve. Puške koje su se upotrebljavale za takav lov bile su poput manjih topova, pričvršćene za čamac. Ti su lovci trebali pse koji su bili sposobni donijeti sve te patke, prvo prikupiti ranjene, a zatim one mrtve.

Mnogo je priča i legendi o porijeklu Chesapeake Bay Retrivera. Popularna priča spominje nesreću engleskog broda koji je plovio za Poole, Engleska. Posada i dva štenca su preživjeli, smeđi mužjak po imenu Sailor i crna kuja nazvana Canton po spasilačkom brodu. Ta dva štenca su pripadali pasmini St. John voden psi, i bez sumnje su putovali na imanje Lorda Malmesburyja, koji je u to vrijeme razvijao prototip labrador retrivera. Štenci su pronašli dom u Chesapeake Bayu, na suprotnim obalama i bili su obučeni i upotrebljavani za donošenje patki. Psi koji su nastali od ovog para na koncu su postali poznati kao Chesapeak Bay retriveri. Jesu li Canton i Sailor doprinijeli nastanku pasmine kao što im se to pripisuje ili čak jesu li uopće bili pareni jedno s drugim, jasno je da su Chesapeake Bay retrivera, odnosno Chessie-a, kao što ga često zovu, razvili strastveni lovci, kojima su bile važne dvije stvari: da je pas fanatični retriver i da ima smeđe krzno kojim se stapa s pozadinom. Zbog toga su se u uzgoju koristili mnogi psi, sve dok su bili dobri lovci i retriveri

Primamljivo je stvoriti romantičnu sliku o tome kako je pasmina nastala prirodnom selekcijom u ovoj gruboj klimi, ali po svemu sudeći, obitelji nastanjene uz zaljev su pažljivo uzgajale chessiee za željene osobine. Carroll Island Gun Club (lovni klub) posvetio se chessie-ima u drugoj polovici 18. stoljeća i vodio je precizne uzgojne knjige, koje su, nažalost, izgubljene u požaru na prijelazu stoljeća, doprinoseći zagonetki oko nastanka pasmine. Članovi kluba uzgajali su chessiee i lovili s njima, ljudi su dolazili sa svih strana da vide kako ti psi odlično rade. Vjeruje se da su pasmine koje su učestvovale u stvaranju chessie-a, između ostalih i goniči rakuna, Curly Coated Retriever, irski vodeni španijel i seteri.

Chesapeake Bay Retriver je prva individualna pasmina retrivera koju je priznao AKC, godine 1878. prvi zabilježeni šampion u ljepoti je Ch Barnum (rođen 1892.), prvi radni FC (Field Champion) je Skipper Bob (sredina 1930.-ih), a prvi dvostruki šampion, i u radu i u ljepoti bio je Dual Ch Sodaks Gypsy Prince (1937.). American Chesapeake Club postao je službeni državni pasminski klub 1918. Nasuprot tome, svi su ostali retriveri bili na hrpi do kasnih 1920.-ih, kada ih je AKC konačno razdijelio prema pasminama onako kako ih poznajemo danas.

Chessie je imao tu sreću da se do dana današnjeg pasmina nije razdvojila na izložbeni i radni tip kao kod popularnijih retriverskih pasmina. To je donekle zbog toga što chessie nije tako brojan i popularan kao, primjerice labradori i goldeni, broj čijih legala daleko nadmašuje broj legala chessieja registriranih kod AKC-a godišnje. 1994. bila su dva dual šampiona, a dosad ih je u čitavoj pasmini bilo 11, te još tri psa koji su imali šampionat u ljepoti i amaterski lovni ispit. American Chesapeake Club danas održava pasminski standard, organizira godišnje specijalne izložbe i lovne ispite, te daje informacije o pasmini i uzgajivačima. Članovi se pridržavaju etičkog kodeksa


paw Preuzeto sa:  Uzgajivačnica Angels of Baranya
Chesapeake Bay Retriever

 
 
Brundo 2005