CHESAPEAKE BAY RETRIEVER
kontakt
Knjiga gostiju/Guestbook
info


>> Oddy >>
O psima >> Chesapeake Bay Retriever>> O pasmini

 

 

Chessie je talentiran i poletan pas. Može biti tvrdoglav i jake volje, te nije najbolji pas za početnike. Odličan je s djecom, iako neće tolerirati da ga ona zlostavljaju i natežu, i u takvoj će situaciji ustati i otići. U svakom slučaju, bilo kakvu interakciju male djece i pasa bilo koje pasmine moraju nadgledati odrasli. Chessie je vrlo lojalan pas s jakom zaštitničkom crtom, što ga, s obzirom na odličan temperament, čini izvrsnim čuvarem, ali ne i psom za napad, jer neće nikoga ozlijediti. Isto tako, s obzirom na njegovu odanost, malo tko će ga uspjeti dresirati osim njegove obitelji, pa se ne preporuča da ga se pošalje nekome drugome da ga izdresira. Pravilo je da se chessie-i prijateljski odnose prema strancima, ali bez naklonosti i ljubavi koju čuvaju za vlasnike. Oni su izvrsni obiteljski psi i ne vole kada su smješteni u boks daleko od svoje obitelji.

S obzirom da pripada grupi retrivera, vjerojatno će kao štene i mladi pas žvakati sve i svašta. Riječ je o velikom psu sa jakim zaštitničkim nagonom, i vrlo je važno socijalizirati ga: još dok je malen treba ga upoznati sa velikim brojem ljudi različitih životnih dobi i spola, te ga naviknuti na poslušnost.

Chessie-i su među ponajboljim lovnim psima i vrlo poznati po svojoj ljubavi prema vodi. Imaju fantastičan nos i ustrajnost u pronalasku lovine, s tim da prvo donose ranjene ptice, a zatim mrtve. Postoje autentične priče o chessie-ima koji su donosili i do stotinu pataka na dan. Uz dobru obuku i vaš će chessie lako postati izvrstan lovac.

Chessie-i postižu dobre rezultate na lovnim ispitima, ali ih redovito brojčanu nadmašuju labradori, koji u biti brojčano nadmašuju sve ostale pasmine koje podliježu lovnim ispitima. Bez obzira na to, u pasmini se i dalje pojavljuju dual šampioni, živi spomenici sposobnosti pasmine u cjelini. Nikad nisu posebno brojni u izložbenim ringovima, iako ih nije teško izlagati, a treba im i vrlo malo groominga, ali nekad je teško pronaći suca koji u potpunosti razumije pasminu. Odlični su u vježbama poslušnosti, pogotovo uz iskusne trenere. Ponekad su svojeglavi, pa treba malo truda da ih se uvjeri da izvedu traženo na vaš, a ne njihov način.
Chessie-i nisu podvrsta labradora, iako su te pasmine srodne. Usporedba je neizbježna pošto su labradori poznatiji, i prečesto se chessie spominje kao neka vrsta labradora, koja malo odudara od uobičajenog tipa te pasmine. Fizičke razlike: Chessie-i imaju uši nasađene nešto više, a noge su duže. Oči su drugačije oblikovane i smještene malo više naprijed na glavi. Nisu tako zdepasti kao labradori, posebno oni izložbenog tipa i imaju drugačiju gornju liniju leđa jer im stražnji dio može biti viši od grebena. Krzno labradora nije vunasto i ako je imalo valovito, nije kao kod chessie-a. Chessie-i dolaze samo u različitim nijansama smeđe ( od svijetlosmeđe boje sijena preko crveno-smeđe do boje tamne čokolade), dok labići mogu biti žuti, crni ili čokoladni. Razlikovati tamnog chessie-a od čokoladnog labradora nije teško. Chessie ima svjetliji nos i oči, a krzno mu je vunasto i lagano zakovrčano. Boja očiju nije uvijek pravilo, jer mnogi čokoladni labići imaju žute oči umjesto smeđih i boje lješnjaka kakve bi trebali imati. Teško je raspoznati pasminu na obje strane kad naletite na primjerke iz lošeg uzgoja.

Razlike u temperamentu: chessie-i su odani, vezani za obitelj i ne prihvaćaju upute od stranaca, iako su prema njima relativno ljubazni i pristojni. Labradori su, s druge strane, naklonjeni svima i radit će s bilo kim. Chessie ima zaštitnički nagon kojeg labići nemaju ili ga imaju u manjoj mjeri. Izolacija i držanje u boksovima utječe negativnije na chessie-e nego na labiće. Obje pasmine znaju biti jednako tvrdoglave i obje dijele retriverske karakteristike: visoku inteligenciju, vodljivost, aktivnost i ljubav prema vodi.


paw Preuzeto sa:  Uzgajivačnica Angels of Baranya
 
Chesapeake Bay Retriever

 
 
 
Brundo 2005