BEDLINGTON TERRIER
kontakt
Knjiga gostiju
info

>> Oddy >> O psima >> Bedlington Terrier >> Standard

 

 
OPĆI IZGLED
Privlačan, fini mišičav pas, bez slabosti ili grubosti. Glava je u cjelini u obliku kruške ili klina, blagog i prijateljskog izraza ako je pas opušten.
KARAKTERNE OSOBINE
Pun temperamenta i neustrašiv, pun samopouzdanja. Inteligentan pratitelj s jako izraženim lovnim instiktom. Dobročudan, drage naravi, dostojanstven, nije strašljiv niti nervozan. Blag u mirovanju, izvanredno srčan u akciji.
GLAVA
GLAVA I LUBANJA
Lubanja uska, ali duboka i zaobljena, pokrivena gustom svilenkastom kukmom, koja bi trebala biti skoro bijela. ÄŚeljust dugačka i prema naprijed još uža. Ne smije se osjetiti nikakv stop, linija treba teči od zatiljne kosti do nosa ravno i bez prekida. Ispod očiju dobro ispunjeno. Usnice nategnute i zatvorene, ne obješene. Otvor nosnica je velik i jasno ocrtan.
OČI-male, sjajne i duboko usađene. Idealno oko djeluje trokutasto. Plavo obojeni bedlington terijeri imaju tamne oči sa sjajem jantara, psi boje pijeska i jetre imaju svijetlo smeđe oči.
UŠI-umjerene veličine, u obliku lješnjaka, priljubljene uz obraz, tanke i samtaste, pokrivene kratkom i finom dlakom s resama na vrhu od bjelkaste svilene dlake.
ZUBALO-zubi su veliki i jaki, škarastog zagriza. Zubi stoje okomito u vilici.
VRAT
Dugačak i sužava se prema gore, snažan u korjenu, bez tendencije stvaranja podbratka. Vrat treba biti dobro izvučen i glavu nositi visoko.
TIJELO
TIJELO
Mišičavo i naglašeno gipko. Prsni koš dubok i umjereno širok. Plosnato rebrast i dubok, tako da prsni koš doseže do laktova. Linija leđa teče u prirodnom luku preko područja slabina, što čini jasno uzdignutu donju liniju. Tijelo treba biti nešto dulje nego je visoko.
PREDNJI DIO - Prednje noge ravne, šire razmaknute na prsima nego na šapama (V- fronta).
Nožni zglob dugačak, nešto ukošen, ali ne djeluje slabim. Lopatice su usko položene i kose.
STRAŽNJI DIO - Mišičav i umjereno dug, gornja linija u obliku svoda. Najviša točka direktno iznad slabina. Stražnje noge izgledaju dulje od prednjih. Snažni skočni zglobovi, koji ne smiju biti okrenuti niti unutra niti van.
ŠAPE - Duge zečje šape s debelim, zatvorenim jastučičima.
REP

Umjereno dugačak, debeo na početku repa, na kraju postaje šiljast i blago zaobljen. Nisko postavljen, nikada se ne nosi preko leđa.

HOD
Čini da pas izgleda sposobnim da galopira s velikom brzinom i pri tome pokazuje odgovarajuču sliku. Pokret je vrlo karakterističan, prilično kičen, lagan i elastičan kod laganog hoda i lagano lelujav kod koraka koji grabi prostor.
DLAKA
Vrlo karakteristična. Gusta i pahuljičasta. Jasno odstoječa od kože, ali nije oštra
BOJA
Plava, jetrena ili boje pijeska, sa ili bez paleža. Tamniji pigment ima prednost. Plavi i plavi s paležom moraju imati crni nosnik, jetreni i boje pijeska smeđi nosnik.
VISINA
Visina u grebenu oko 41 cm dozvoljeno je nešto manje kod kuja i nešto više kod mužjaka
TEŽINA
Težina između 8 i 10,5 kg
 Preuzeto sa:
 

 
 
Brundo 2005